Bisiklet Sperme Zarar Verir Mi?

Bisiklet sürmek bazılarımız için bir ulaşım yöntemi, kimimiz içinse keyifli bir spor. Milyonlarca insanın kullandığı bu ulaşım aracı kullanımı aşırıya kaçıldığında sağlığımız açısından olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Peki, nedir bu olumsuz sonuçlar? Bisiklete binmek kısırlık riski doğurur mu? Bisiklet sperme zarar verir mi?

Yapılan araştırmalara göre haftada 5 saatten fazla bisiklet sürmek sperm sayısı ve hareketliliğini azalmasına neden oluyor. Bisikletin yarattığı sorunların en büyük nedeni ise bisiklet selesidir. Bisiklet seleleri oldukça dar hazırlandığı için vücut ağırlığının %30-40’ını penise ve penisi besleyen sinir ve damarlara aktarıyor, testis sıcaklığını yükseltiyor. Uzun süreli kullanımlarda damar tıkanıklığı, travmaya ve damarlarda ezilmeye neden oluyor. Uzun vadede de bu genital ağrı, ereksiyon problemleri ve hatta kısırlık gibi sonuçlar ortaya çıkarıyor. 

Başka bir araştırma ise erkeklerin %8’inin kadınların ise %5’inin bisiklete binmekten dolayı cinsel disfonksiyonlar yaşadığını gözler önüne seriyor. Özellikle uzun soluklu bisiklet maratonlarında yer alan kişilerde bu olumsuz etkiler çok daha sık görülüyor. Maraton bisikletçilerinde genital uyuşma ve ereksiyon problemlerine sıkça rastlanıyor. Genital uyuşmanın uzun sürdüğü durumlara da rastlamak mümkün.

Uzmanlara göre bisiklet sürmekten kaynaklanan cinsel disfonksiyonlar genelde geçici sorunlardır. Kendiliğinden geçmeyen problemlerde de uzmanlar fizik tedaviyi tavsiye eder. Bisiklet sürme alışkanlığı olan ve kısırlık problemi yaşayan erkeklere bu alışkanlıklarına biraz ara verilmesi önerilir. 

Doğru Bisiklet Seçimi

Uzmanlara göre vücudumuz için oldukça yararlı bir fiziksel aktivite olan bisikletin, zararlarını birkaç noktaya dikkat ederek azaltmak mümkün. 

  • Bisikletin yarattığı problemlerin en büyük sebebi olan bisiklet selelerini seçerken, geniş ve daha dengeli bir oturma pozisyonu vaat eden sele modelleri tercih edilmeye çalışılmalı.
  • Mümkünse burunsuz sele modelleri tercih edilmeli.
  • Peniste yaratacağı baskı sebebiyle uzun soluklu bisiklet maratonlarından kaçınılmalı.
  • Bisiklet uzun süre kullanılacaksa yarım saatte bir beş dakikalık molalar verilmeli.
  • Haftada 5 saatten fazla bisiklet sürmekten kaçınılmalı.
  • Uygun sele yüksekliği ve gidon şekli bulunarak penise uygulanan baskı en aza indirilmeli.