Bebeklerde Yaygın Bir Hastalık: İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE)
Bebeklik ve çocukluk çağında sık görülen bir hastalık olan idrar yolu enfeksiyonu (kısaca İYE), diğer pek çok hastalıkla aynı belirtilere sahip olduğu için ebeveynler tarafından kolayca fark edilemeyebilir. Belirli bir yaşa kadar neredeyse tüm bebeklerde görülen İYE’nin başlıca belirtileri arasında sarılık, kilo alamama, kusma, yüksek ateş, huzursuzluk ve kötü kokulu idrar bulunuyor. Genellikle bu belirtilerle doktora başvurulduğunda örnek alınarak mikroskobik inceleme yapılmakta olup idrarda lökosit ve nitrit varlığı enfeksiyonun teşhisi için önemli bulguları oluşturmaktadır.
İYE Erken Teşhis Ve Tedavisi Neden Önemli?
Erken teşhis ve doğru tedavi ile 24 saat kadar kısa bir sürede belirtilerin ortadan kaldırılabildiği idrar yolu enfeksiyonu, teşhis ve tedaviye geç kalınması durumunda böbrekleri etkileyebilmekte ya da kronikleşebilmektedir. Bu durum ise bebek ve çocukların, ileriki yaşamlarında sağlık ve hayat kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir.
Yenidoğan bebeklerde ve okul çağına kadar çocuklarda enfeksiyonun erken tanınması, enfeksiyona bağlı gelişen renal (böbreklerle ilgili) hastalık riskini azaltacağı için erken teşhis ve tedavi göz ardı edilmemelidir. Özellikle okul çağına kadarki süreçte çocukların kendini ifade etmesi daha zor olduğundan belirli aralıklarla gerekli test ve kontroller yapılmalıdır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Önlenebilir?
Özellikle yaşları göz önünde bulundurulduğunda, çocuklar için tedaviden daha iyi bir adım varsa o da tedbirdir. Nitekim hiçbir anne-baba çocuğunun sancılı bir süreç geçirmesini ya da henüz küçük yaşta ilaç tedavisi görmesini istemez. Her 5 çocuktan 1’inde görülen idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için dikkat edilmesi gerekenler noktalardan bazıları:
- Bol bol su ve doğal bitki çayları tüketilmelidir.
- Kendi temizliğine dikkat edemeyecekleri düşünülerek, çocukların günlük temizlikleri yapılmalı ve pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir.
- Anatomik yapı nedeniyle enfeksiyonun özellikle kız çocuklarında sık görülebileceğini dikkate alarak tuvalet eğitimi ve temizliğe dikkat edilmelidir.
- İdrar yolu enfeksiyonları bakteri kaynaklı olup; okul, park, alışveriş merkezi gibi umumi alanlarda, mecbur kalmadıkça, tuvaletler kullanılmamalıdır.
- Herhangi bir belirti veya şikayet olmaksızın bebek ve çocuklar düzenli olarak doktor kontrolünden geçmelidir.
Çocuklarda İdrar Kaçırma (Üriner İnkontinans)
Hayatın hemen her döneminde görülebilen idrar kaçırma, birtakım nedenlerle çocukluk döneminde daha sık rastlanmaktadır. Bu nedenler; genetik, obezite, uyurken nefes alamama gibi fiziksel faktörlerden kaynaklanabileceği gibi dikkat eksikliği ve duygu durumu gibi psikolojik unsurlara da dayanabilmektedir.
Çocuklarda huzursuzluk, karın ağrısı, idrar yaparken yanma gibi başlıca nedenlerle hastaneye başvurulduğunda; böbrek ve idrar yolları ultrasonu, sintigrafi (radyoaktif bir maddenin böbreklerde dağılımının dışarıdan görüntülenmesi) ve ürodinami (mesane kapasitesini ve basıncını ölçme) gibi kolay ve kısa süreli tetkikler uygulanmaktadır. Ebeveynlerin gözlemleri yardımıyla nedenler doğru bir şekilde saptanarak tedavi edilebilir ve ileriye yönelik ciddi sorunlar önlenebilir.
Tedavi Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Her hastalığın teşhis ve tedavi sürecinde olması gerektiği gibi idrar kaçırma sorunu yaşayan çocuklara yaklaşım da anlayış ve sabır çerçevesinde olmalıdır. Belirtiler ve yapılan tetkikler sonucunda ebeveyn ve doktor işbirliği ile gerçekleşecek tedavi yöntemleri; tuvalet eğitimlerini içeren üroterapi, nispeten daha uzun süreli ilaç tedavisi ve en son başvurulabilecek cerrahi işlemleri içermektedir.
İdrar kaçırma sorununun önlenmesinde veya tedavi sürecinde destekleyici adımlar olarak şunlara dikkat edilmelidir:
- Çay, kahve ve gazlı içecekler özellikle uyku saatleri öncesinde tüketilmemelidir.
- Tuzlu, baharatlı ve acılı gıdalar böbrekler ve genel olarak boşaltım sistemine zarar vereceğinden uzak durulmalıdır.
- Psikolojik nedenler söz konusu ise anlayış ve sabır ile yaklaşılmalı; çocuk azarlanmamalıdır.
- Çocuklara, gün içerisinde belirli aralıklarla tuvalet ihtiyacı olup olmadığı hatırlatılmalıdır.
Bebeğiniz sağlığını test edebilmek ve gerekli adımları zamanında atabilmek için BabyLab sayfamızdan ev tipi idrar cihazımızı inceleyebilirsiniz. Sağlıklı nesiller yetişmesi dileğiyle…
Bir cevap yazın