Fazla kilo ve obezitenin kısırlığa neden olduğunu biliyor muydunuz?

Bebek sahibi olmak isteyen kadınların karşılaşabileceği çeşitli engellerden birisi de fazla kilolar ve obezite. Fazla kilolar ve obezite, bebek planlaması yapılan dönemde gebelik ihtimalini düşürdüğü gibi gebeliğe yardımcı tedavilerin olumlu sonuçlanmaması gibi riskleri de beraberinde getiriyor. Ancak söz konusu riskleri azaltacak veya ortadan kaldıracak adımlar da mevcut. Bebek planlamadan önce atılabilecek bu adımların başında beslenme kilo kontrolü geliyor.

Peki, fazla kilolar bebek sahibi olmaya neden ve nasıl engel oluyor?

Obezitenin, kadınlarda infertilite ve Polikistik Over Sendromu’nu tetiklediği biliniyor. Vücuttaki fazla yağ oranı östrojen dengesini bozarak infertiliteye neden olurken yumurtlama gerçekleşse bile kalitesiz yumurta oluşma riski yüksek oluyor.

Yetişkinlik çağı ile birlikte başlayan regl kanamalarının, obezite vakalarında düzensizleşirken ve kimi zaman tamamen yok olurken; sağlıklı bir şekilde kilo vermeye başladıktan sonra düzene girdiği ve oluşan yumurtaların da çok daha kaliteli olduğu belirtiliyor.

Fazla kilo söz konusu olduğunda yardımcı üreme tekniklerinde de olumsuz sonuçlanma riski artıyor. Bebek sahibi olmak isteyen aşırı kilolu kadınlar kilo vermeden tedavi sürecine girdiklerinde, aldıkları fazladan östrojen hormonu tedaviyi başarısızlığa uğratan bir diğer etmen oluyor.

Anne adayları, gebelik öncesi ve gebelik döneminde besin gruplarından tüketim miktarı be değerleri konusunda bilgilendirilmelidir. Kilo kontrolünde kafein ve tatlandırıcılar gibi birçok maddenin kullanımı azaltılırken, gebelik öncesi ve sürecinde folik asit açısından zengin besinler tüketilmelidir. Yetersiz tüketimin en fazla olduğu et, yumurta ve kurubaklagiller grubunun gebelikte beslenme açısından önemi vurgulanmalıdır.

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolü ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi

Sağlıklı bir beslenme düzeniyle kilo kontrolü sağlamak, yalnızca bebek planlama döneminde değil;  sağlıklı ve rahat bir gebelik dönemi geçirmek için de önemli. Doğal yoldan veya tedavi yardımıyla bebek sahibi olunsa bile gebelik süresince gelişen obezite vakalarında düşük ihtimali artıyor.

Yapılan araştırmlar;  gebelikte obezite sıklığının her geçen gün artma eğiliminde olduğunu, fazla kilolu ve obez kadınların normal kilolu kadınlara göre doğum öncesinde, gebelikte ve doğum sonrasında birçok sorun açısından risk altında olduğu ortaya koymaktadır.

Obezite, gebelik sürecinde kadınların günlük yaşam aktivitelerini sınırlayan, sosyal ve psikolojik etkileri nedeniyle yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bir sağlık problemi olarak gösterilmektedir. Gebelik ve öncesinde çok sık rastlanan sağlıksız ve düzensiz beslenmeye yol açan faktörleri tanıyarak bu durumun önüne geçilebilir. Yaş, ailede obezite öyküsü, kronik hastalık varlığı ve infertilite tedavisi gibi doğal faktörler etki edebilirken; gelir durumu, günlük uyku süresi, öğün atlama, hızlı bir şekilde/ geç saatlerde ve ayaküstü yemek yeme alışkanlıkları ve düzenli fiziksel aktivite ile kilo sorunları arasında önemli bir fark bulundu.

Aynı araştırmada, bebek planlayan fazla kilolu kadınlar için kilo vermeye yönelik beslenme ve egzersiz programlarının gebelik öncesi dönemde planlanması gerektiği belirtilmektedir.

Bebek Planlayan Kadınlara ve Anne Adaylarına Tavsiyeler

Fazla kilo sorunu ve sağlıksız beslenme her ne kadar dünya geneli ve toplumumuzda herkes için tehdit oluştursa da anne olmak isteyen veya anne adayı kadınların başta kendi sağlıkları olmak üzere dünyaya getirecekleri bebekleri için de çok daha fazla önem arz etmektedir. Yalnızca biyolojik sürecin olumlu ilerlemesi adına değil; günlük aktiviteler ve ruh hali açısından da hem anne hem bebek için en sağlıklısı düzenli bir beslenme ve kontrollü bir kilo olacaktır.

Bu bağlamda; düzenli aralıklı ve sağlıklı bir beslenme programı doktor eşliğinde hazırlanabilir ve kilo kontrolü takip edilebilir. Gebelik sürecinde bebek sağlığını riske atmayacak şekilde spor ve egzersiz yapılabilir ve doktorun kısıtlama getirmediği günlük aktivitelere devam edilebilir. Düzenli ve yeterli uyunmalı, televizyon izlemek gibi uzun süreli hareketsizliğe yol açan eylemlerden kaçınılmalı, doğa yürüyüşü yapılmalı ve en az fiziksel sağlık kadar mental (zihinsel) sağlık da gözetilmelidir.

Toplumumuzda yaygın bir inanış olarak gebe bir kadının iki kişilik yemesi gerektiği oldukça yanlış ve zararlı bir yönlendirme olup; yediklerinizin miktarı değil besin değeri önemlidir. Hangi besinleri ne sıklıkta ve ne kadar kullanacağınızı beden kitle indeksiniz doğrultusunda doktorunuzla kararlaştırmalısınız.

Tüm anne adaylarının mutlu  ve sağlıklı bir planlama ve gebelik süreci geçirmesini dileriz.