Öncelikle Dünya Kahve Gününüz kutlu olsun. Her yıl 1 Ekim’de kutlanan ve dünya çapında kahve üreticilerinden kahve zinciri sahiplerine kadar en iyi kahveyi tüketicilere sunmayı amaçlayan kişi ve kuruluşları destekleyen Dünya Kahve Gününe özel size kahvenin faydaları ve kafeinin sperm üzerindeki etkisinden bahsedeceğiz.

Peki, dünya genelinde günde toplam 3 milyar bardak tüketildiği tahmin edilen kahvenin faydaları ve hayatımızda yeri nedir?

Bazen uykusuz geçireceğimiz gecelerimize hazırlık yaparken, bazen yakın arkadaşımızla sohbet ederken, bazen ise sadece zevk için tükettiğimiz kahvenin sağlımız üzerindeki etkilerini biliyor muyuz? Kültürümüzün yüzyıllardır en önemli unsurlarından olan kahveyi ne kadar bilinçli tüketiyoruz?

Kahvenin etkin maddesi olan kafeinin miktarı; tüketilen kahve çeşidi, pişirilme şekli ve kahve miktarına göre değişiyor. Etkisi ise diğer pek çok besin maddesinde olduğu gibi yaş, metabolizma ve cinsiyet gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

Kafeinin Erkek Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Öğrencilerden iş insanlarına kadar toplumumuzda kahve tüketiminin en temel nedenlerinden birisi uyku açıyor olması. Bu bağlamda kahvenin faydaları arasında, kafeinin beyin üzerindeki etkilerine az çok hâkimiz. Peki, kahve ve dolayısıyla kafeinin erkek sağlığı ve sperm üretimine etkisini biliyor muydunuz?

Bu konuda, ülkemizde ve uluslararası alanda pek çok araştırma ve bilimsel makale bulunuyor. Spermlere doğrudan ya da dolaylı olarak etki eden kafeinin tüketiminde aşırıya kaçmak; sperm yoğunluğu ve sayısını olumsuz etkileyebiliyor.

Aşırı tüketilmesi durumunda kafein, tıpkı sigara veya uyuşturucu maddelerde olduğu gibi toksik (zehir) etki oluşturarak testesteron düzeyinde düşüşe ve buna bağlı olarak sperm kalitesinde olumsuzluğa neden olabileceği gibi semen parametrelerini ve fertiliteyi (üretkenliği) de negatif yönde etkiliyor.

Günlük Kafein Tüketim Miktarı Ne Kadar Olmalı?

Kafeinin faydaları ve riskleri üzerinde hala çalışılmakla birlikte yeterli miktarda tüketildiğinde vücutta performans destekleyici rol oynayabilmektedir. Her besin maddesi gibi kararında tüketilmesi gereken kafeinin miktarı, sağlıklı bir yetişkinde, günde 400 mg’ı (75 kg. ağırlığında bir birey için yaklaşık 5.5 mg/kg) aşmaması önerilmektedir. Erkek sağlığına ilişkin olarak ise az miktarda alınan kafein miktarı sperm hareketliliğini artırmaktadır. Normal spermlere oranla kafein tüketilmesine bağlı olarak sperm hareketliliği daha fazladır. Ancak bu durum sizi yanıltmasın çünkü kahvenin ve dolayısı ile kafeinin fazla tüketimi ters etki göstermektedir.

Sağlığını koruyan bilinçli tüketicilerin Dünya Kahve Günü kutlu olsun.