L-Karnitin denildiğinde akla ilk olarak gıda takviyeleri gelmektedir. Daha çok sporcular tarafından bilinen bu madde, vücutta kendiliğinden de oluşmaktadır. Bilinen ikinci özelliği ise yağ yakıcı etkisidir. Kilo vermek, hızı geliştirmek ya da performansı artırmak için kullanılan karnitin, vücutta en fazla epididim kaudada(testisin arkasına yerleşik kuyruk kısmı) üretilir. Böylece bu madde ile etkileşen spermler hareketlilik kazanır.
Üç farklı türü bulunmaktadır:
- L karnitin
- Asetil L karnitin (ALC)
- Propionil L karnitin
Karnitinin Yararları Nelerdir?
Birkaç başlık altında toplamakta fayda vardır. Bunlardan başlıcaları;
- Yağ Yakımı: Vücudun yağ depolamasına engel olur, iştahı kapatmayı sağlar.
- Sperm Kalitesinin Artırılması: Çocuk sahibi olmak isteyen, sperm kalitesini artırmak isteyen erkekler için vücutta sperm kalitesinin artmasını sağlar. Yapılan çalışmalar özellikle sperm hareketliliğini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Ayrıca sperm sayısı ve performansını da artırmaktadır.
- Damar ve Kalp Problemleri: Yapılan çalışmalarda kalp yetmezliği tedavisi olarak kullanılması önerilmektedir. Damar genişletici özelliği vardır ve kalp krizine engel olduğu yönünde de çalışmalar mevcuttur.
- Dayanıklılığı artırır, yorgunluğa iyi gelir.
- Performans artırıcıdır.
- Kemik erimesine engel olur.
İnceleme çalışmalarından birinde ALC’nin ağrıyı azaltmada orta düzey etkisi olduğu gözlense de bu henüz kanıtlanmamıştır. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulan bir alandır.
Karnitin İçeren Besinler Nelerdir?
Esasen vücutta doğal olarak bulunan bu madde, doğal gıdaların pek çoğundan da alınabilinir. Kırmızı et; başta kuzu eti ve sığır eti olmak üzere, peynir; başta kaşar peyniri olmak üzere, kümes hayvanları, süt, balık; özellikle morina balığı, kepekli ekmek ve kuşkonmaz listede yer alan gıdalardır. Yüksek dozda karnitin içeren gıdaların içerikleri ise şu şekildedir:
- Yaklaşık 110gr pişmiş sığır etinde 56-162 mg,
- Bir bardak sütte 8 mg,
- Yaklaşık 110gr pişmiş tavuk göğsünde 3-5 mg,
- Yaklaşık 56gr cheddar peynirinde 2mg
Kırmızı et tüketerek beslenen yetişkinler günde ortalama 60-80mg karnitin tüketirken, vegan beslenen yetişkinlerde bu miktar 10-12mg şeklindedir. Yapılan çalışmalar, besin olarak alınan karnitinin %54-86’sının kan dolaşımına katıldığını gösterirken takviye olarak alınanların sadece %14-18’inin kan dolaşımına katıldığını göstermektedir. Tüketilmesi önerilen miktar ise 500-2000 mg arasındadır. Tabii doktor görüşü alınmadan öneriler dikkate alınmamalıdır.
Bir cevap yazın