Ebeveynler için bebek sağlığı önem arz eden bir konu olup yetişkinlerden çok daha hassas bir yapıya sahip bebeklerin vücut direnci, özellikle mevsim geçişlerinde artan salgın ve virüs gibi dış faktörlerle her zaman başa çıkamayabilir. Sıcaklıkların ani değişimi ya da baharın beraberinde getirdiği polenler dahi bebekleri kısa sürede etkileyebilir. Bu gibi durumlarda en iyi tedavi yöntemlerinden ziyade en iyi önlemleri bilmek, vücudu ilaçlar için henüz hazır olmayan bebekler için çok daha faydalı olacaktır.

Yetişkin bireyleri bile fiziksel ve psikolojik açıdan etkileyen mevsim geçişlerinde bebeklerde en sık hangi hastalıklar görülmektedir? Bu hastalıkların önlem ve tedavi basamakları nelerdir?

Mevsim Geçişinde Bebek Sağlığı Nasıl Sağlanır? Bebeklerde Sık Görülen Hastalıklar ve Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Özellikle havaların soğumaya başladığı mevsim geçişlerinde bebek ve çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olan üst solunum yolu enfeksiyonlarına genellikle bademcik iltihaplanması, farenjit, larenjit, sinüzit ve orta kulak enfeksiyonları eşlik etmektedir. Yüksek ateş, ses kısılması, kulak ağrısı gibi belirtilerle başlayan enfeksiyonlar, özellikle vücut direncinin henüz çok düşük olduğu bebeklerde doğru beslemeye ve üşümeyecekleri şekilde giydirmeye dikkat ederek, kalabalık ve ortak alanlardan uzak tutularak olası riskler en aza indirilebilir.

Genellikle bahar aylarına girerken görülmekle birlikte, evdeki tozların, ağaçlardaki polenlerin ya da çeşitli gıdaların da neden olduğu alerjik reaksiyonlar; bebeğin vücudunu yakından tanımayı, zararlı olabilecek madde/nesnelerle temasını engellemeyi ve hijyene dikkat etmeyi gerektiriyor. Diğer hastalıklara göre ilaçlarla kısa sürede atlatılan alerjiler için mutlaka doktorunuzla görüşmeli ve alerjiye sebep olan faktörleri netleştirmelisiniz.

Üst solunum yolu enfeksiyonları ile benzer belirti ve şikayetlere sahip astım, bebeklerde öksürük ve nefes darlığı ile kendini göstermektedir. Bilindik en temel nedeni mevsim geçişlerindeki ani soğumalar olup, ilerlemesi durumunda hava yolu mukozasında iltihap ve ödem oluşturabilmektedir.

Mide ve bağırsak enfeksiyonları da bebek ve çocukların sık sık yaşadığı rahatsızlıklardan birisi. Mevsim geçişlerinin yanı sıra beslenme şekli ile de ilişki olup genelde ishal ve kusma ile kendini göstermektedir. Bu gibi durumlarda çokça sıvı kaybı yaşandığından bebeğinizin bol sıvı tükettiğinden ve sağlıklı/temiz gıdalar aldığından emin olmalısınız.

Belirttiğimiz hastalıklar, bebek ve çocukların mevsimsel olarak karşılaştığı hastalıklardan yalnızca birkaçı. Bebeğinizde daha farklı belirtiler ve şikayetler görebilirsiniz; en doğru teşhis ve tedavi için mutlaka aile hekiminizle görüşmelisiniz.

Olabildiğince Yumuşak Bir Mevsim Geçişi…

Belirtiler, hastalıklar ve tedaviler bebekten bebeğe değişirken alınabilecek önlemler hemen herkes için aynı. Bebeğinizi temiz ve yaşına uygun gıdalarla besleyin, bol ve temiz su tükettiğinden emin olun. Özellikle bebeklik ve erken çocukluk döneminde umumi kullanılan ve kalabalık ortamlardan uzak tutmalısınız. Bebeğinizin düzenli ve kaliteli bir uyku düzeni olmalı. Üşümesinden endişe edebilirsiniz ancak aşırı terlemesi de üşütme olasılığını artırabilir.

Mevsim geçişleri ve hava değişimleri, bebek ve çocukları yalnızca fiziksel değil; psikolojik açıdan da etkilemektedir. Fiziksel aktiviteler ve rahatlatıcı egzersizlerle bebeğinizi rahatlatabilirsiniz. Tüm hastalıkların önlem ve tedavisinde bebekler için anne sütü; çocuklar için ise yeterli vitamin ve protein alımı önem arz etmektedir.

Bebek sağlığında emzirmenin önemine ilişkin yazımızı inceleyebilirsiniz.

Gelecek nesillerin bugünkü adaylarında en doğal ve sağlıklı önlemleri tercih etmeniz dileğiyle…